Når man samler på emner til tresløyd er de som regel råe når man finner dem. De må tørkes.( Når man dreier kan de selvfølgelig dreies råe, og så tørke før man tar den siste findreiinga.) Store stokker klyver jeg som regel på langs etter margen, men er de riktig store blir de delt opp til plank med en dimensjon på ca. 2". Mindre stokker fjerner jeg litt av barken på i to eller tre striper for å få ut fukten, og lar de vere runde. (Noen tresorter, bl.a. selje er håpløst å tørke på denne måten. Den vil sprekke helt inn til margen, så den må klyves.) Når dette er gjort, smører jeg på flytende parafin (maling kan også brukes) på endeveden. Dette hindrer treet noe i å sprekke i endene. Så blir de lagt til lufttørking ute, med tak over. Jeg har laget meg ett lite overbygg (bilde over) i gavel veggen på traktorgarasjen min. Den beste tørkeperioden er gjerne vår og tidlig høst. Materialer med en tykkelse på opp til 2" bør ha en tørketid på ca. ett år. Større dimensjoner må ha lengre tørketid. Tette, finporet treslag må ha en tørketid på ett år pr. tomme. Jeg vil helst ha mine emner ned til 6% eller mindre. Det er midlertidig vanskelig å få tørket emnene mer enn til 10-12% ute. Med en fuktighetsmåler er det greit å holde en kontroll på dette.
Når mine emner har tørket til dette stadige, flytter jeg dem inn.
I huset hvor verkstedet mitt er, har jeg laget ett tørkerom. Her (bilde) har jeg nettopp satt inn ett parti som har blitt luft tørket under taket på garasjen. Noen av disse plankene har ligget i 3 - 4 år, men de hadde en luft fuktighet på 11 og 12%. Nå blir de stående her en tid.
I tørkrommet har jeg plasert ett termometer med hygrometer, så jeg kan følge med på varmen og fuktigheten.
Noe en bør merke seg er at tre er ett levende materiale, så endringer vil nok komme etter hvor fuktig lufta er til enhver tid, selv om det er tørt når man arbeider med det.
6 kommentarer:
Hei.
Jeg har lyst til å lage noen vandrestaver og trenger emner. Jeg har få muligheter til å tørke tre emner da jeg bor i en blokk i tjukkeste Oslo og dessuten vil jeg helst slippe å vente i flere år før jeg kan starte.
Å finne dødt tre som passer er en mulighet, men det er ikke så lett. Rundstokk hos trelastforhandleren er jo helt rett men kan kanskje være en mulighet hvis den er tykk nok til at jeg kan forme den til å ha innsvinger etc?
Har du noen gode tips til hva jeg bør gjøre for å få ta i gode emner til dette formålet? På forhånd takk.
MVH, Lars
tenkte å gjøre akkurat det samme med en gren jeg skjærte av kirsebærtreet til muttern, men etter det jeg leste her burde jeg tørke emnet i 2 år siden den er ca 2".
Har desverre ikke så god tolmod så vi begynner i sommer å får håpe det ikke går skjeis
Hilsen Bruno
Hei, jeg har dreid en kopp i bjørk, den har vært hogdt for 2ø3 uker siden og bare lå under åpen himmel. Koppen er veldig fin , men begynt å sprekke i bunnen. Jeg har hørt at det går ann å dreie ting i "blaut tre" men da var det spesiell måte å tørke ferdig dreide ting, b.l.a. legge den i spon og la det tørke. Har du noen tips ?? eller må treet være tørt før man dreier???
Mvh Nataliya
Jeg er interessert i å kbøpe treember. Jeg er en k ivmaker, og er interessert i div tresorter til bruk til kni skaft.
Har noen prøvd å tørke små treemner i mikrobølgeovn? Skulle jerne få noen tips om det
MVH. Jo Embret
Legg inn en kommentar